Icon for refurbishedRefurbished by Swappie
Icon for warrantyFree 30 day returns & 12 month warranty
Icon for deliveryFree delivery
Icon for refurbished

Refurbished by Swappie

Icon for warranty

Free 30 day returns & 12 month warranty

Icon for delivery

Free delivery

Best prices on many iPhone models!

iPhone SE vs. iPhone 8 – vilken ska du välja?

iPhone SE har fått mycket publicitet sedan lanseringen. För fyra år sedan introducerades en liknande modell på marknaden vid namn iPhone 8, numera känd som första generationens iPhone SE. Vid lanseringen av iPhone SE avvecklade Apple all tillverkning av iPhone 8, tillsammans med iPhone 8 Plus. Även om den nya modellen är ett alternativ till den kompakta, billiga telefonen, kommer iPhone 8 att fortsätta finnas tillgänglig på andrahandsmarknaden och göra en god insats för miljön. Dess pris för 64 GB ligger långt under iPhone SE:s annonserade startpriser på 4990 SEK.

Den andra generationens iPhone SE har många liknande specifikationer med iPhone 8, åtminstone vid första anblicken. Men hur skiljer de sig åt? Och vilken lönar det sig att köpa?

Storlek: iPhone SE mot iPhone 8

Den ursprungliga SE tillverkades med en höjd på 4,87 tum, vilket var dess mest framträdande egenskap på utsidan (den var ganska liten). Detta var en mindre telefon som uppskattades av många, eftersom ju-större-desto-bättre inte är ett mantra för alla. Egenskaper som små händer och en förkärlek för kläder och tillbehör med små fickor talade för kompakta telefoner som SE 2016.

Oddsen var att efterträdaren skulle ärva detta utseende, men nya iPhone SE följde inte målet att skapa en mindre telefon.

Istället ökar den både i dimensioner och vikt och kommer närmare moderna formfaktorer som den delar med sin “tvilling” iPhone 8. Här är en översikt:

-iPhone SE 2020 dimensioner: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm (5,45 x 2,65 x 0,29 tum); Vikt: 148 gram (5,22 ounces)

-iPhone 8 dimensioner: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm (5,45 x 2,65 x 0,29 tum); Vikt: 148 gram (5,22 ounces)

-iPhone SE 2016 dimensioner: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm (4,87 x 2,31 x 0,30 tum); Vikt: 113 gram (3,99 ounces)

Både SE och iPhone 8 är en storleksuppgradering jämfört med originalmodellen från 2016, men fortfarande betydligt mindre jämfört med iPhone 11-serien.

Likheterna slutar inte här. Låt oss gå vidare till skärmen.

Skärm: iPhone SE mot iPhone 8

Designen på iPhone SE kan helt enkelt beskrivas som den nya gamla. Den är nästan identisk med den nu nästan tre år gamla iPhone 8-modellen, som i sin tur är relativt lik de tidigare 7 och 6-modellerna. Det är i själva verket en utmaning att hitta några anmärkningsvärda skillnader mellan modellerna från ett designperspektiv.

Fans av den gamla iPhone-designen kan upptäcka en liten variation när det gäller logotypens placering på baksidans glas.

iPhone SE använder samma Gorilla Glas-paneler och aluminiumram som iPhone 8 hade 2017.

iPhone SE ger den där retrokänslan och återupplivar symmetriska ramar längst upp och ner, ovanför och under LCD-skärmen, samt den mycket saknade runda hemknappen.

Ramarna verkar ganska tjocka och klumpiga, och även om detta kanske stör vissa som är mer vana vid skärmar som aldrig slutar, ger de ett behagligt grepp som är mer än välkommet under spelsessioner eller andra aktiviteter som kräver att man håller telefonen under en tid. Precis som iPhone 8.

På tal om skärmen har båda modellerna en 4,7 tum (diagonal) widescreen LCD Multi-Touch-skärm med IPS-teknik, med en upplösning på 1334 x 750 pixlar med 326 ppi (pixlar per tum). Den ursprungliga iPhone SE-modellen hade en upplösning på 1136 x 640 pixlar med 326 ppi och en märkbar minskning av skärmstorleken med 0,7 tum ner till en 4 tum Retina LCD-skärm. Vi kan konstatera att den första generationens SE sedan länge har överträffats.

Både iPhone SE och iPhone 8 är utrustade med stöd för bred färgskala (P3) och Apples True Tone-teknik, en skärmteknik som introducerades för första gången 2016. Denna teknik möjliggör en funktion som automatiskt justerar skärmens vitbalans så att den matchar bakgrundsljuset i din omgivning.

IP67-klassificering för dammtätt skydd och vattenbeständighet upp till 1 meter under högst 30 minuter kompletterar de rena och eleganta bakre panelerna.

På framsidan av båda telefonerna finns en rektangulär skärm utan rundade hörn, plus en andra generationens fingeravtryckssensor som är inbyggd i hemknappen, känd som Touch ID.

Till skillnad från Face ID som finns i alla modeller från iPhone X till 11 Pro Max, har både SE 2020 och den etablerade iPhone 8 en identitetssensor för fingeravtryck som säkerhetsåtgärd.

Touch: iPhone SE mot iPhone 8

Medan SE följde efter med Touch ID-sensorfunktionen, ingick 3D Touch inte i paketet. I stället för fullständig 3D Touch, bytte telefonen in den mot Haptic Touch (som iPhone XR-modellen).

Haptic Touch innebär att mäta hur mycket fingret utvidgas/plattas ut mot en fast yta. När du trycker hårdare utvidgas fingret mer och skapar fler elektriska anslutningar på skärmen, vilket känns igen som ett hårdare tryck.

3D Touch fungerar annorlunda. När du trycker på skärmen läser kapacitetssensorerna bakom skärmen av skillnader i avståndet mellan täckglaset och bakgrundsbelysningen. På så sätt har de ett intervall av känslighetsnivåer att arbeta med och kan känna igen och urskilja minsta tryck eller beröring från en djupare tryckning.

“Peek and Pop”-gester ingår så att du kan öppna en förhandsvisning av visst innehåll med en lätt tryckning, medan du kan komma åt innehållet helt genom att trycka hårdare.

Annat som måste nämnas är smidiga snabbåtgärder från hemskärmen, praktiskt för alla som älskar genvägar, som att starta frontkameran, öppna en favoritkontakt eller återuppta en show på Netflix. Andra populära tredjepartsappar förutom Netflix som stöder 3D Touch inkluderar Amazon, Instagram, Kindle, Twitter etc.

Haptic Touch ger helt enkelt inte samma blixtsnabba och responsiva tryck-och-håll-känsla som 3D Touch gör. Det fungerar inte på hemskärmsappar på samma sätt som 3D Touch, men dock i kontrollcentrets områden.

På det stora hela känns Haptic Touch mindre exklusivt och är långsammare än 3D Touch.

Hastighet/prestanda: iPhone SE mot iPhone 8

Det är två processorgenerationer senare, vilket också är den största skillnaden mellan dessa två smartphones.

Den senaste hårdvaruplattformen A13 Bionic, som introducerades med iPhone 11 och iPhone 11 Pro, har 8,5 miljarder transistorer och är byggd på en 7 nm+ processor. Chipet kan hantera en biljon beräkningar per sekund.

Apple A13 Bionic-chipet har en Hexa-core-processor med 2 x 2,65 GHz högpresterande Lightning-kärnor och 4 x 1,8 GHz effektiva Thunder-CPU-kärnor. Det trycker också in 3 GB RAM i ett mindre utrymme.

Å andra sidan drivs iPhone 8 av en A11 Bionic-processor neural engine, en dual core-konstruktion som hanterar upp till 600 miljarder beräkningar per sekund vid realtidsbehandling.

Imponerande snabba nedladdningshastigheter talar för att iPhone SE tar hem vinsten när det gäller att exportera 4k-klipp, även om den bara slår iPhone 8-modellen med en hårsmån. SE (den nya) är snabbare, vilket resulterar i förbättrad spel- och internetprestanda.

Enligt Apples siffror är Apple A13 som driver iPhone SE 2020 40 % snabbare än A11-processorn i iPhone 8.

Apple A11 är fortfarande ett relativt aktuellt chip med en något större transistorstorlek på 10 nm och 2 GB RAM (1 GB mindre än iPhone SE).

Batteri: iPhone SE mot iPhone 8

Apple är konsekvent i specifikationerna inklusive batterikapacitet som är samma som för iPhone 8 på 6,96 Wh och kan hantera cirka 12 timmars internetanvändning.

iPhone SE, precis som iPhone 8, stöder 18-watts laddning vilket kan ge en stor boost för batteriet som kan uppnå 50 % på bara 30 minuter när det behövs. I tillägg är USB- och trådlös laddning också praktiskt.

Jämförelse av tid med skärmen på:

– iPhone SE 2020: Upp till 14 timmars samtalstid, cirka 12 timmars internetanvändning, 14 timmars videoströmning, cirka 8 timmars videoströmning, 60 timmars ljuduppspelning

– iPhone 8: Upp till 21 timmars samtalstid, cirka 12 timmars internetanvändning, 13 timmars videouppspelning, 60 timmars ljuduppspelning

Den största skillnaden mellan iPhone 8 och nya iPhone SE är prestandan. Med detta sagt är lika batterikapacitet inte samma sak som lika batterilivslängd, trots att siffrorna är samma för de två modellerna. Och eftersom de nyare chipen förbrukar ström på ett mer effektivt sätt kan A13 Bionic påverka batterilivslängden för 2020 SE och förlänga den avsevärt.

Sammantaget har båda dessa smartphones rikliga batterier som kan vara en hel dag, även om iPhone SE tar en liten ledning här tack vare sin processoruppgradering.

Lagringsutrymme: iPhone SE mot iPhone 8

Medan båda telefonerna har minnesalternativ på 64 GB och 128 GB att välja mellan, tar nya iPhone SE ett steg mot ett tredje alternativ på 256 GB och säkerställer att du inte får slut på lagringsutrymme.

Den har också Wi-Fi 6 och dubbla SIM-platser (nano-SIM och en e-SIM), egenskaper som iPhone 8 saknar.

Kamera: iPhone SE mot iPhone 8

Kameran är en av de avgörande uppgraderingarna som skiljer de två modellern åt, även om specifikationerna indikerar att kamerorna är samma.

iPhone SE har ett tilltalande kamerasystem med en enskild 12 MP-vidvinkelkamera med f/1,8-bländare som hanterar dynamiskt omfång bättre och ger skarpare, tydliga bilder.

Kontrasten ser bättre ut på iPhone 8 och den kan ge foton med rikare färger, medan SE 2020 gör bilder ljusare genom att inkludera mer skuggdetaljer och skapa renare foton. Kameran fångar mer molndetaljer när du tar landskapsbilder.

iPhone SE använder bildstabiliseringsfunktionen på ett sätt som gör resultatet betydligt bättre än iPhone 8.

iPhone SE medför något extra, och låser upp porträttläget både för huvudkameran och den främre kameran på 7 MP ƒ/2,2 tillsammans med funktionen Porträttljus med sex effekter (naturligt, studio, kontur, scen, scen mono, svartvitt high key) samt Smart HDR.

Porträttläget fungerar endast på mänskliga motiv och som med iPhone XR kan du inte ta bilder av objekt i porträttläge om du inte använder en tredjepartsapp.

Tack vara tveklöst kraftfulla linser innehåller foton tagna med SE mindre bildbrus, vilket annars gör att bilderna ser sämre ut.

Båda kamerorna filmar i 4K 60 fps (bilder per sekund), vilket visar att iPhone 8 var före sin tid och förtjänar all beröm den kan få. iPhone SE håller fast vid den bakre kameran som stöder utökat dynamiskt omfång för mer detaljer upp till 30 fps.

iPhones kamerasystem har utvecklats sedan iPhone 8 introducerades, och för andra generationens iPhone SE som helt förlitar sig på en kraftfull hårdvaruplattform för kamerans prestanda finns det inget bättre sätt att utnyttja dessa fördelar.

Slutsats: ska du välja iPhone SE eller iPhone 8?

Välj iPhone SE om:

  • Du behöver mer lagringsutrymme och 128 GB helt enkelt inte räcker
  • Du vill ha högre prestandanivå
  • Du är ute efter bästa möjliga foton
  • Du vill byta ut din gamla iPhone och vill hoppa över iPhone 8

Välj iPhone 8 om:

  • Du inte behöver mer än 128 GB lagring
  • Du inte vill använda Haptic Touch
  • Du uppgraderar från en äldre iPhone och vill ha en liknande upplevelse
  • Du inte främst tänker använda telefonen för att spela 3D-spel eller fotografera
  • Du är en Android-användare men vill byta till Apples ekosystem med en begränsad budget av någon anledning, t.ex. test av appar, arbete etc.

iPhone SE tar utan tvekan hem vinsten med sin snabbare prestanda och förbättrade kamera, men iPhone 8 är fortfarande kraftfull och ett utmärkt val för alla som bestämmer sig för att välja den.

Nya SE 2020 kan ses som en iPhone 8-uppgradering med uppdaterat chip och bättre kameraprogramvara. Likväl har iPhone 8 visat sig vara en exceptionell produkt och många budgetmedvetna köpare som är bekymrade över sin teknikkonsumtion kan göra en insats för att motverka elektroniskt avfall genom att välja iPhone 8.

Related posts

Na dobírku Cash On Delivery Pago contra reembolso Contrassegno Płatność za pobraniem Dobierka iOS 512 GB 256 GB 128 GB 1 TB 512 GB 256 GB 128 GB 64 GB 32 GB 16 GB 128 GB 64 GB 32 GB 16 GB 256 GB 128 GB 32 GB 256 GB 128 GB 64 GB 256 GB 64 GB 512 GB 256 GB 64 GB !