Wat je moet weten over iPhone-batterijen

De batterij in de karakteristieke Apple iPhones is altijd een beetje een mysterieus gegeven. In tegenstelling tot sommige concurrenten kun je hem niet vervangen, dus moet je erop kunnen vertrouwen dat wat je krijgt goed functioneert. Als je een nieuwe smartphone zoekt heb je niets aan een goed uitziende iPhone met een slechte batterij.

Gelukkig hoef je niet in het donker te tasten. In deze leidraad zullen we de belangrijkste vragen over de batterij van je iPhone helpen beantwoorden, van informatie over deugdelijke batterijcapaciteit tot de typische prestaties van een iPhone-batterij in verschillende modellen.

Heads-up: alle informatie in deze leidraad geldt over het algemeen voor alle huidige en recente modellen van de populaire Apple smartphone. Waar nodig hebben we erop gewezen hoe verschillende modellen zich gedragen als het gaat om hun batterij. In het algemeen zal deze iPhone batterijgids echter toepasselijk zijn ongeacht of je een iPhone 7 of 11 wilt kopen.

Inzicht in de batterijcapaciteit van een iPhone

Met de release van iOS 11.3 in 2018 introduceerde Apple een nieuwe functie die je heel veel kan vertellen over de conditie van je batterij: capaciteit. Het beschrijft precies hoe lang je iPhone het uithoudt tussen oplaadcycli, op een schaal van 0% tot 100%.

De maximale batterijcapaciteit van je telefoon neemt na verloop van tijd af. Een nieuwe iPhone heeft normaal een capaciteit van 100%, maar na veelvuldig opladen en potentiële schade (zoals het blootstellen van je telefoon aan extreme temperaturen) zal dit verminderen.

Naarmate de conditie van je batterij degradeert, neemt ook het vermogen om maximale prestaties te leveren af.

Welke iPhone batterijcapaciteit wordt beschouwd als optimale conditie?

Je zou kunnen denken dat alleen de maximale capaciteit van 100% in aanmerking komt voor het predicaat optimale conditie. In feite is dat niet helemaal waar. Volgens de normen van Apple verkeert elke iPhone met een batterijcapaciteit van 80% of hoger in optimale conditie.

Apple is zelfs zo zeker van de gezondheid van de batterij dat elke batterij met 80% capaciteit of meer gedekt is door de 2-jaars garantie. Het is niet ongebruikelijk om iPhones te zien die na een jaar nog steeds een batterijcapaciteit van 95% of hoger hebben.

De reden is een soort tolerantiesysteem. Apple bouwt zijn batterijen met overcapaciteit, wat betekent dat bij 100% capaciteit de batterij niet al zijn potentiële vermogen gebruikt. Als je op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies.

Hoe controleer je de batterijstatus van je iPhone

Op elke iPhone met iOS 11.3 of hoger geïnstalleerd, kun je je batterijcapaciteit vinden door naar Instellingen > Batterij > Batterijconditie te gaan. Het is belangrijk op te merken dat deze functie alleen beschikbaar is voor de iPhone 6 en latere modellen.

In het scherm met de batterijstatus zie je ook een tweede belangrijk gegeven: Piekprestaties. Vanwege de hierboven genoemde nuance is dit scherm misschien wel belangrijker dan de maximumcapaciteit.

Als je batterij optimaal werkt om al je apps te ondersteunen, zie je een eenvoudig bericht dat je telefoon normale piekprestaties ondersteunt. Als je batterij slijtage vertoont en mogelijk aan vervanging toe is, zie je een waarschuwing dat de batterijconditie verminderd is en deze moet worden vervangen.

Je telefoon werkt nog steeds, maar de tijd tussen de laadcycli zal aanzienlijk korter zijn. Dit bericht wordt alleen weergegeven wanneer de batterijcapaciteit 79% of lager is.

De levensduur en prestaties van de batterij van je telefoon verlengen

Ten eerste is het belangrijk op te merken dat Apple probeert om het probleem voor je op te lossen. Het resultaat is de veelgeprezen ‘performance throttling’, die een paar jaar geleden voor enige controverse zorgde.

Prestatiebeheer beperkt je batterij- en telefoonprestaties voor je om de iPhone draaiende te houden. Je kunt het handmatig uitschakelen, maar in dat geval zul je mogelijk al problemen gaan ervaren met de batterij van je iPhone.

In plaats daarvan is het zinvol om een paar eenvoudige stappen te nemen die de batterijduur van je telefoon kunnen verlengen, met dank aan Apple:

 • Zorg dat je iOS versie altijd up-to-date is. In elke grote upgrade worden nieuwe functies toegevoegd om de levensduur van de batterij te behouden en te verlengen.
 • Probeer je telefoon zoveel mogelijk te gebruiken in omgevingen met normale kamertemperatuur. Bovenmatige kou en hitte kunnen de lithiumbatterij beschadigen.
 • Vermijd overtollige warmte bij het opladen. Sommige hoesjes of oppervlakken kunnen ervoor zorgen dat je telefoon opwarmt en de batterij beschadigt. Probeer hem tijdens het opladen eens aan te raken om te controleren of hij koel blijft.
 • Bewaar je telefoon half opgeladen. Een geheel lege batterij kan in een ‘deep discharge’ toestand terechtkomen, wat aanzienlijke schade zal veroorzaken. Ook de spanning op een volledig opgeladen batterij kan nadelige gevolgen hebben.
 • Schakel automatische helderheid in. Bij de helderste schermweergave zal je batterij sneller leeglopen, waardoor je eerder weer moet opladen en de batterij minder lang meegaat.
 • Controleer je achtergrondactiviteit bij Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond. Met veel apps die op de achtergrond actief zijn, zal je batterij sneller leeglopen.

Nieuwe, niet-Apple batterij of gebruikte Apple batterij: Wat is er beter?

Als je een gebruikte of gerenoveerde telefoon koopt, zou je kunnen denken dat een nieuwe batterij de kosten waard is. Dan wil je misschien niet de € 75 betalen die Apple daarvoor vraagt, dus ga je op zoek naar een externe leverancier.

Over het algemeen is dat geen goed idee. Je gaat er zelfs op achteruit vergeleken met een gebruikte batterij, zolang die gebruikte batterij nog steeds een capaciteit van 80% of hoger heeft.

Batterijen van derden zijn niet compatibel met de hierboven genoemde functies die de gezondheid en capaciteit van de batterij beschermen. Dat betekent simpel gezegd dat je geen idee hebt hoe goed de batterijen daadwerkelijk presteren.

De kans is echter groot dat de prestaties die van een oorspronkelijk Apple product niet kunnen evenaren. Hoewel er niet veel vergelijkende tests zijn uitgevoerd, komt Apple in de tests die er zijn over het algemeen als winnaar uit de bus op het gebied van batterijprestaties.

Hoe iPhone-batterijen presteren op basis van individuele modellen

Wanneer je een gebruikte iPhone zoekt, zijn levensduur van de batterij en prestaties waarschijnlijk het eerste waar je op let. Je kunt factoren zoals de snelheid van de processor of de hoeveelheid RAM bestuderen, maar hoeveel zegt dat nu echt over de prestaties bij gebruik van de telefoon?

Gelukkig bestaan er ook andere graadmeters. Een daarvan is De Prestatiebenchmark van Geekbench, die met een standaardtest de prestaties van alle iOS-apparaten rechtstreeks met elkaar vergelijkt. De resultaten, van de hoogste tot de laagste prestaties:

 • iPhone 11 Pro Max – 1,330
 • iPhone 11 – 1,280
 • iPhone XS Max – 1,110
 • iPhone XR – 1,108
 • iPhone 8 – 922
 • iPhone 7 – 742
 • iPhone 6S – 542
 • iPhone 6 – 308

Levensduur van de batterij is een ander belangrijk punt bij het vergelijken van iPhone-modellen. De reviewspecialisten bij AnandTech hebben de levensduur van de batterij van elk iPhone-model van de afgelopen jaren vergeleken. Zij vergeleken hoe lang je op een volledig opgeladen telefoon onafgebroken kan blijven websurfen via wifi. Dit zijn de resultaten:

 • iPhone 11 Pro Max – 15.58 uur
 • iPhone 11 – 14.03 uur
 • iPhone XR – 12.95 uur
 • iPhone 8 Plus – 11.83 uur
 • iPhone XS Max – 10.31 uur
 • iPhone 7 – 9.22 uur

De ontwikkeling voor zowel prestaties als levensduur van de batterij is min of meer lineair. Elk nieuwe model is krachtiger dan zijn voorgangers en voegt nieuwe functies toe die de levensduur van de batterij verlengen.

De conclusie voor het kopen van een gerenoveerde iPhone: nieuwere modellen, ongeacht of hun capaciteit lager is dan 100%, hebben doorgaans een langere levensduur van de batterij dan hun voorgangers en zullen dus ook langer nuttig blijven.

Een refurbished iPhone vergeleken met andere merken: Wie wint het batterijduel?

Waarschijnlijk kijk je ook verder dan iPhones. In dat geval is het belangrijk om je af te vragen hoe de producten van Apple zich qua prestaties en accuduur kunnen meten met de concurrentie.

Bij nieuwe telefoons eindigt Apple meestal als winnaar. Zowel de prestatie- als de levensduurbenchmarks hierboven, plaatsen de iPhone-modellen meestal hoger dan hun tegenhangers van Android en Google uit hetzelfde jaar.

Maar hoe zit het met refurbished telefoons? Ook dan zijn iPhones betrouwbaarder dan andere refurbished telefoons. Over het algemeen behouden iPhones ongeveer 15% meer waarde per jaar dan zelfs hun beste Android-tegenhangers. Dat geeft aan dat de batterij niet zo veel degradeert, de prestaties niet zo snel afnemen en het scherm niet zo gemakkelijk beschadigd raakt.

Onder de streep is de iPhone de gedoodverfde winnaar in het batterijduel. Hij komt niet alleen sterk uit de startblokken, maar heeft ook meer uithoudingsvermogen. Dat maakt het zo’n goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een refurbished smartphone.

Wat kun je verwachten van een Swappie Refurbished iPhone?

Inzicht in de werking van een smartphonebatterij is cruciaal om er een te vinden die goed bij je wensen past, zelfs (en vooral) bij een gerenoveerde. Bij Swappie garanderen we dat elke gerenoveerde iPhone een batterij heeft met een capaciteit van minstens 80%, waardoor deze zal werken en presteren als een nieuwe iPhone. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onmiddellijk vervangen van de batterij om de gewenste prestaties te krijgen.

Van andere handelaren in refurbished telefoons kun je niet altijd hetzelfde verwachten. Zo zou je kunnen eindigen met een batterij die een capaciteit van minder dan 80% heeft, waardoor de prestaties en de resterende levensduur aanzienlijk worden verminderd. Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt verwachten wanneer je de aankoop overweegt.

Vooral bij oudere modellen levert zelfs een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties als die in een nieuwer model. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, houdt de batterij van een iPhone 7 het ruim 6 uur minder lang vol dan het nieuwste model. Zorg dat je verwachtingen realistisch zijn, dat zal je helpen om een telefoon aan te schaffen die past bij je persoonlijke wensenpakket.


Gerelateerde artikelen